mp@nadbugiem.pl +48.606-972-793 marek_pomietlo

Spływy kajakowe Bugiem, Włodawką, Krzną, Zielawą, Wieprzem.

Zupa ogórkowa – szybka i tania potrawa dla dużej grupy kajakarzy.

Zupę ogórkową dla 20-30 osób robi się wyjątkowo szybko i prosto. Poradzi sobie z tym zadaniem każdy, kto ma niezbędne składniki, kociołek i palenisko. Poniżej zobaczyć możemy gimnazjalistów z Katolickiego Liceum z Białej Podlaskiej, którzy w ramach klasowego wyjazdu – spływu integracyjnego uczyli się gotować zupę ogórkową, znaną dotychczas ze szkolnej stołówki.

Zupa ogórkowa w plenerze.

Co należy kupić, żeby wykarmić ok. 20-30 osobową grupę? Do przygotowania ok. 15l zupy potrzebujemy:

– żeberka 0,5 kg ( najlepiej podzielić na mniejsze porcje)
– ziemniaki 0,5-1 kg
– włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, główka cebuli) -typowa tacka
– 4 ząbki czosnku
– przecier ogórkowy -2 słoiczki
– duża śmietana 18%
– vegeta lub kucharek
– liść laurowy i ziele angielskie
– sól i pieprz do smaku
– koperek

gotowanie-zupy-na-ogniu001

Wspólne przygotowywanie zupy integruje grupę, doskonali umiejętności kulinarne, uczy kreatywnego myślenia i survivalowych postaw. Najpierw rozpalamy ognisko i zalewamy wodą pół kociołka. Wrzucamy żeberka, włoszczyznę, czosnek, trochę vegety, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego  i gotujemy. Po ok. 30 min. od zagotowania dorzucamy w kostkę pokrojone ziemniaki. Zupę gotujemy w sumie ok. 60 min ( wszystko zależy od wielkości ogniska i żaru z paleniska). Na sam koniec dodajemy tarte ogórki, zabielamy śmietaną i dodajemy koper.

Życzymy smacznego i zapraszamy w lecie na degustację.