Dzień 25 października co roku jest obchodzony jako World Pasta Day, czyli Światowy Dzień Makaronu. Ludzie na całym świecie dzielą się tego dnia przepisami na makarony, bo one przecież smakują i inspirują, czego – mam nadzieję – nikomu nie trzeba tłumaczyć.
W Polsce dania z makaronów są bardzo popularne, więc mam nadzieję, że będziecie świętować razem z nami.
Dania z makaronu przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
Moim ulubionym jest spaghetti.
Do przygotowania posiłku podczas spływu potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek lub olej, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebulę, ser żółty i przyprawy (oregano, bazylię, sól
i pieprz).
Głównym składnikiem jest oczywiście… makaron! Ekologiczną wersję można zamówić
w Lisznej koło Sławatycz w gospodarstwie ekologicznym prowadzonym przez Ernesta Kacę z rodziną.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.
W międzyczasie na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Podduszamy chwilę, podlewamy wodą i podduszamy do momentu, całkowitego odparowania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość oregano. Jeśli mamy, to dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem a jeśli nie mamy to podlewamy wodą. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.
Po przygotowaniu sosu, dodajemy wcześniej ugotowany makaron i żółty ser.
Inny ciekawy przepis na spaghetti znalazłem na amerykańskiej stronie z przepisami. Autor proponuje wrzucić wszystkie składniki naraz do garnka – łącznie z makaronem i gotować ok. 10 min. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w kajaku i nie zabraliśmy kilku garnków to rozwiązanie może być bardzo praktyczne. Warto przetestować na spływie.
Smacznego!