Sławatycze, Poland mp@nadbugiem.pl +48.606-972-793 marek_pomietlo

Nadbużańskie sękacze – tradycyjny wypiek ze wschodu.

Jeszcze kilka tygodni i świętować będziemy Wielkanoc. Poza tradycyjnymi potrawami, które znajdować się będą na naszych stołach powinniśmy pomyśleć także o tradycyjnym wypieku znanym głównie we wschodniej Polsce jakim jest sękacz. 

Bankuch (inna nazwa sękacza) wytwarza się wg. tradycyjnej receptury a jego głównym składnikiem są swojskie jaja (w dużych sękaczach nawet 40 szt.). Specjalnie przygotowana masa polewana jest na wałek, który kręcąc się nad ogniem  powoduje przyrost potocznie zwanych sęków. Więcej o tych wypiekach można dowiedzieć się z Wikipedii.

Trzeba pamiętać, że sękacz jest ciastem bardzo związanym z naszym regionem i pieczony jest na Podlasiu od dawien dawna.

Sękacz

Szczególną popularnością cieszy się podczas uroczystości weselnych, komunijnych, świątecznych oraz w sezonie kajakowym – wśród kajakarzy coraz liczniej odwiedzających nasze strony.

Zamówiony może czekać na Was gotowy do odebrania po spływie a w innych okresach, kiedy już nie pływamy można zamówić go bezpośrednio u Ani Korzeniewskiej. Wszelkie informacje dostępne są u niej na stronie internetowej.

 

[Głosów:2    Średnia:3/5]
Przeczytaj poprzedni wpis:
Stadnina koni arabskich w Janowie Podlaskim

Stadnina koni arabskich w Janowie Podlaskim - istnieje od 1817 roku i jest najstarszą państwową stadniną koni w Polsce - jest również jedną...

Zamknij