21-515 Sławatycze, Polska info@kajakowaprzygoda.pl +48606972793

Nadbużańskie sękacze – tradycyjny podlaski wypiek regionalny.

Jeszcze kilka tygodni i świętować będziemy Wielkanoc. Poza tradycyjnymi potrawami, które znajdować się będą na naszych stołach powinniśmy pomyśleć także o tradycyjnym wypieku znanym głównie we wschodniej Polsce jakim jest sękacz. 

Bankuch (inna nazwa sękacza) wytwarza się wg. tradycyjnej receptury a jego głównym składnikiem są swojskie jaja (w dużych sękaczach nawet 40 szt.). Specjalnie przygotowana masa polewana jest na wałek, który kręcąc się nad ogniem  powoduje przyrost potocznie zwanych sęków. Więcej o tych wypiekach można dowiedzieć się z Wikipedii.

Trzeba pamiętać, że sękacz jest ciastem bardzo związanym z naszym regionem i pieczony jest na Podlasiu od dawien dawna.

nadbużańskie sękacze

Nadbużańskie sękacze – domowy wypiek z tradycją

Szczególną popularnością cieszy się podczas uroczystości weselnych, komunijnych, świątecznych oraz w sezonie kajakowym – wśród kajakarzy coraz liczniej odwiedzających nasze strony.

 

Nadbużańskie sękacze z Podlasia!

 

Zamówiony może czekać na Was gotowy do odebrania po spływie a w innych okresach, kiedy już nie pływamy można zamówić go bezpośrednio u Ani Korzeniewskiej. Wszelkie informacje dostępne są u niej na stronie internetowej.