mp@nadbugiem.pl +48.606-972-793 marek_pomietlo

Spływy kajakowe Bugiem, Włodawką, Krzną, Zielawą, Wieprzem.

Dania z makaronu ekologicznego, czyli co jeść podczas spływu?

Dzień 25 października co roku jest obchodzony jako World Pasta Day, czyli Światowy Dzień Makaronu. Ludzie na całym świecie dzielą się tego dnia przepisami na makarony, bo one przecież smakują i inspirują, czego – mam nadzieję – nikomu nie trzeba tłumaczyć.
W Polsce dania z makaronów są bardzo popularne, więc mam nadzieję, że będziecie świętować razem z nami.

Dania z makaronu przygotowuje się bardzo prosto i szybko.
Moim ulubionym jest spaghetti.

Do przygotowania posiłku podczas spływu potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek lub olej, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebulę, ser żółty i przyprawy (oregano, bazylię, sól
i pieprz).
Głównym składnikiem jest oczywiście… makaron! Ekologiczną wersję można zamówić
w Lisznej koło Sławatycz w gospodarstwie ekologicznym prowadzonym przez Ernesta Kacę z rodziną.

Makaron ekologiczny wytwarzany nad Bugiem.

Makaron ekologiczny, (żytni, razowy) wytwarzany nad Bugiem.

Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.

W międzyczasie na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Podduszamy chwilę, podlewamy wodą i podduszamy do momentu, całkowitego odparowania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość oregano.  Jeśli mamy, to dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem a jeśli nie mamy to podlewamy wodą. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.

Po przygotowaniu sosu, dodajemy wcześniej ugotowany makaron i żółty ser.

makaron

Inny ciekawy przepis na spaghetti znalazłem na amerykańskiej stronie z przepisami. Autor proponuje wrzucić wszystkie składniki naraz do garnka – łącznie z makaronem i gotować ok. 10 min. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w kajaku i nie zabraliśmy kilku garnków to rozwiązanie może być bardzo praktyczne. Warto przetestować na spływie.

makaron-wszystko-razem

Smacznego!