mp@nadbugiem.pl +48.606-972-793 marek_pomietlo

Spływy kajakowe Bugiem, Włodawką, Krzną, Zielawą, Wieprzem.

Co jeść podczas spływów ? W krainie lubelskich potraw tradycyjnych.

Dzięki moim długoletnim obserwacjom dochodzę do wniosku, że podczas wielodniowych spływów kajakowych największy problem sprawia uczestnikom przygotowanie ciepłych posiłków. Kajakarze – szczególnie Ci początkujący nie mają pojęcia co ze sobą zabrać i  jak ugotować, upiec lub usmażyć sobie jedzenie w zdrowy, smaczny i szybki sposób. Szczęśliwcy, którzy akurat przepływają przez Kodeń mogą skorzystać z usług Jadłodajni u Oblatów, która serwuje wyśmienite i niedrogie dania dnia. Porcje są wyjątkowo duże i zaspokoją głód niejednego głodomora.

Jadlodajnia-u-Oblatow-w-Kodniu

Jadłodajnia u Oblatów w Kodniu otwarta jest od 8 do 20.

Danie dnia u Oblatów - pyszny gołąbek.

Danie dnia u Oblatów – pyszny gołąbek.

W innych częściach Bugu nie jest już tak dogodnie. Trzeci lub czwarty dzień na konserwach i pieczonej kiełbasce wychodzi bokiem. Zjadłoby się coś „normalnego”. Przez kolejne miesiące publikować będziemy nasze sprawdzone pomysły kulinarne, które zyskały uznanie podczas niejednego spływu. Będą wśród nich:  zupa ogórkowa, zupa pokrzywowa, żurek, jajecznica, smażona wątróbka drobiowa na piwie, placki ziemniaczane, naleśniki z konfiturami i wiele innych.

Tymczasem zapraszamy do zapoznania się z tradycyjnymi potrawami spotykanymi na naszym terenie. Niech lektura ta będzie inspiracją i zachętą do odwiedzin naszej lubelskiej krainy.

Do pobrania są dwa wydania w wersji elektronicznej:

W krainie lubelskich produktów